Indyk w sosie czosnkowo-śmietanowym

4.48 (185 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna i szybka potrawa na obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • - 0,70 dag piersi z indyka
    - cebula pokrojona w kostkę
    - łyżka oleju

    Sos:
    - 5 łyżek mąki
    - sól, pieprz
    - czosnek zmielony (do smaku, ok łyżki)
    - przyprawa do grilla (łyżeczka)
    - papryka czerwona słodka (pół łyżeczki)
    - koperek (1-2 łyżki)
    - majeranek (pół łyżeczki)
    - szczypta suszonych drożdży
    - duże opakowanie śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w sosie czosnkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Cebulą podsmażamy (nie rumienimy) na natłuszczonej patelni, w razie potrzeby można dolewać odrobinę wody.
  • 2. Robimy sos:
    wszystkie składniki oprócz śmietany mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia. Dodajemy śmietaną i pół szklanki wody. Mieszamy dokładnie.
  • 3. Dodajemy kostki indyka do cebuli, dusimy pod pokrywą. Po uduszeniu mięsa zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Gdy wody na pateli będzie już bardzo mało wlewamy sos i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia.
    Podajemy najlepiej z makaronem.

Porady

W takim sosie można zrobić także polędwiczkę wieprzową, kurczaka lub inne mięso, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Indyk Kurczak Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować