• Indyk w sosie czosnkowo-śmietanowym

    Dodane przez: amarok88

  • Bardzo smaczna i szybka potrawa na obiad.

  • Składniki

    - 0,70 dag piersi z indyka
    - cebula pokrojona w kostkę
    - łyżka oleju

    Sos:
    - 5 łyżek mąki
    - sól, pieprz
    - czosnek zmielony (do smaku, ok łyżki)
    - przyprawa do grilla (łyżeczka)
    - papryka czerwona słodka (pół łyżeczki)
    - koperek (1-2 łyżki)
    - majeranek (pół łyżeczki)
    - szczypta suszonych drożdży
    - duże opakowanie śmietany 18 %

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Cebulą podsmażamy (nie rumienimy) na natłuszczonej patelni, w razie potrzeby można dolewać odrobinę wody.

    2.

    Robimy sos: wszystkie składniki oprócz śmietany mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia. Dodajemy śmietaną i pół szklanki wody. Mieszamy dokładnie.

    3.

    Dodajemy kostki indyka do cebuli, dusimy pod pokrywą. Po uduszeniu mięsa zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Gdy wody na pateli będzie już bardzo mało wlewamy sos i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Podajemy najlepiej z makaronem.

  • Rady

    W takim sosie można zrobić także polędwiczkę wieprzową, kurczaka lub inne mięso, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, moj_niedzielny_obiad, kurczak, czosnek, indyk, śmietana
  • 0 komentarzy

Dodane przez: amarok88

amarok88 5

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-02-03T18:15:17+01:00

114 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »