Indyk w słodkim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju na rumiano.
Przekładamy do brytfanki, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dusimy 10 minut.
W tym czasie kroimy orzechy i śliwki na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i dusimy 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jeszcze trzeba.
2.Buraki gotujemy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i doprawiamy odrobina soli, cukru i octu. Możemy doprawić według własnego gustu
3.Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i nakładamy buraczki.
Komentarze