Indyk w słodkim sosie

0 (0 ocen)

Pyszne mięsko na świąteczny stół.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    - 400 g fileta z indyka w plastrach
    - 100 g orzechów włoskich
    - 3 buraki

    Składnik dodatkowy:

    - 100 g suszonych śliwek

    Składniki robocze:

    - 1 liść laurowy
    - 2 ziela angielski
    - 3 ziarenka pieprzu
    - 1 łyżeczka vegety
    - 1 szklanka wody
    - 50 g słodkiej śmietany 18 %
    - sól, pieprz,
    - cukier
    - ocet
    - olej do smażenia

    Do dekoracji:

    - kilka listków pietruszki

Indyk w słodkim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju na rumiano.
    Przekładamy do brytfanki, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dusimy 10 minut.
    W tym czasie kroimy orzechy i śliwki na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i dusimy 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jeszcze trzeba.
  • 2. Buraki gotujemy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i doprawiamy odrobina soli, cukru i octu. Możemy doprawić według własnego gustu
  • 3. Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i nakładamy buraczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy