INDYK W MARCHEWCE (URUGWAJ)

4.5 (171 ocen)

Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe,aromatyczne i dość nietypowe,o czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując indyka w marchewce.

Składniki:

  • 1 kg marchwi
    2 białe części porów
    2 szklanki osolonej wody
    1 szklanka białego wina (nie jest konieczne)
    podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina)
    odrobina oleju
    sól, pieprz, curry
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w marchewce (urugwaj) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam do miękkości.*
    Następnie zmiksowałam na puree.
  • 2. Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami
    i podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju.
  • 3. Na tym samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam
    do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne).
    W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry.
  • 4. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut.
    Podałam wraz z ugotowanym ryżem.

Porady

Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować