Indyk po bolońsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron z aromatycznym sosem bolońskim i mielonym mięsem z indyka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron: 300 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - duża żółta cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (zmiażdżone): 2 ząbki
    - zielona papryka (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - mały bakłażan (pokrojony w kostkę): 1 sztuka
    - suszone pomidory w oleju (posiekane): 4 sztuki
    - Mielone mięso z indyka: 500 gramów
    - przecier pomidorowy: 70 gramów
    - krojone pomidory: 1 puszka
    - bulion drobiowy: 140 mililitrów
    - bazylia (posiekana): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i suszone pomidory. Podsmażamy na małym ogniu przez 5 - 7 minut, często mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. W rondlu rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy mięso. Podsmażamy przez 6 - 8 minut na silnym ogniu, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy przecier pomidory, pomidory w puszce i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na 3 minuty przed końcem duszenia dodajemy podsmażone warzywa.
  • 3. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, dzielimy na porcje. Każdą porcję polewamy sosem i dekorujemy bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować