Indyk po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i suszone pomidory. Podsmażamy na małym ogniu przez 5 - 7 minut, często mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.W rondlu rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy mięso. Podsmażamy przez 6 - 8 minut na silnym ogniu, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy przecier pomidory, pomidory w puszce i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na 3 minuty przed końcem duszenia dodajemy podsmażone warzywa.
3.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, dzielimy na porcje. Każdą porcję polewamy sosem i dekorujemy bazylią.
Komentarze