Indyk pieczony w worku ma bardzo kruche, wilgotne i aromatyczne mięso. Pomarańcze dodały mu delikatnego aromatu, a solanka i marynata odpowiedniego smaku.
3 godz. 20 min
Składniki:
• indyk 4,2 kg
• 3 duże marchewki
• 4 pomarańcze
• 2 kiście winogron ciemnych
Solanka
• 6 l wody
• 9 łyżek soli
• ziele angielskie - 10 sztuk
• liście laurowe - 6 sztuk
Marynata
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 3 łyżki musztardy
- pieprz do smaku
Indyk pieczony w worku z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Solanka
• Zagotować 1 litr wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści.
• Wymieszać wywar z 5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej.
• Rozmrożonego indyka zamoczyć w solance i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Raz odwrócić indyka w solance.
2.Marynata
• Wymieszać wszystkie składniki marynaty, aż powstanie gładka emulsja.
• Polać indyka na zewnątrz i w środku. Pozostawić na nastepne 24 godziny.
3.Pieczenie
• Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na ósemki.
• Indyka wyjąć z marynaty, nie wycierać z nadmiaru.
• Indyka zapakować do dużego worka do pieczenia, nafaszerować w środku pomarańczami. Resztę pomarańczy, jeśli nie zmieszczą się do środka, położyć obok indyka.
• Worek zawiązać szczelnie i podziurawić wykałaczką.
• Na dnie rondla do pieczenia położyć 3 marchewki, które posłużą za ruszt i spowodują, że indyk równomiernie się upiecze i nie przypali od spodu.
• Czas pieczenia to 40 minut na 1 kg indyka w 180 st.C. Mój piekł się 170 minut.
• Po upieczeniu wyjąć indyka z piekarnika i odczekać 30 minut aż odpocznie.
Komentarze