Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

4.5 (149 ocen)

Smaczne mięso na obiad i do kanapek :)

Składniki:

  • 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg
    1 pęczek marchewki
    1/2 cukinii
    1/2 główki białej kapusty
    1 słoik gruszek w syropie
    po garści rodzynek, żurawiny i pestek słonecznika
    likier gruszkowy
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Filet nacieramy przyprawami, zalewamy olejem i likierem gruszkowym. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojone marchewki, kapustę i cukinię, na to układamy mięso. Posypujemy solą i pieprzem oraz ćwiartkami gruszek, suszonymi owocami i pestkami słonecznika.
  • W trakcie pieczenia 2. Mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, po godzinie przekręcamy mięso i mieszamy warzywa.
  • Upieczone mięsa 3. Pieczemy jeszcze około 40 minut.
  • Smacznego :) 4. Podajemy na ciepło z warzywami lub na zimno od kanapek :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Mięso Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować