Indyk myślał o niedzieli...

0 (0 ocen)

  • 30 min

Indyk z nutą cynamonu

  • 30 min

Składniki:

  • indyk (mój miał 7kg)
    1 kg mięsa wieprzowego mielonego
    6 dużych jabłek
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki majeranku
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk myślał o niedzieli... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyk myślał o niedzieli... 1. Indyka umyć. Przygotować farsz:
    Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać mięso i przyprawy, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać i nafaszerować indyka, następnie zaszyć, by farsz się trzymał w środku. Położyć na blaszce, wysmarować z wierzchu olejem i przyprawić solą, pieprzem i papryką,
  • 2. Ponieważ nie mam tak dużej brytfanki, indyka przykryłam folią aluminiową, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180stC na 4,5 godziny co 15 minut polewałam go tłuszczem, który się wytopił.
    10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam folię zwiększając temperaturę do 210stC by skórka zrobiła się chrupiąca.

Porady

Pod indyka, poziom niżej na czas całego pieczenia do piekarnika wstawiłam drugą blaszkę z czystą wodą, po to, by indyk się nie wysuszył. Faktycznie wyszedł wyśmienity, skórkę miał chrupiącą a w środku był soczysty. No i pyszny farsz z delikatną nutą cynamonu. Sos zagęściłam odrobiną mąki i śmietany, pychotka, polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować