Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Doskonałe zarówno na niedzielny obiad jak i świąteczny stół.
40 min
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu:
dwie piersi z indyka
2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę)
dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.)
składnik podstawowy dodatkowy:
opakowanie ciasta francuskiego
składniki robocze:
2 łyżki masła
3/4 szklanki pełnego mleka
olej do smażenia
łyżeczka cukru
sól, zioła prowansalskie,
pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
żółtko do posmarowania cista
mak do posypania
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy.
2.Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Piersi indycze faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy.
3.Rozwijamy ciasto francuskie. Piersi indycze układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut.
Komentarze