Indyjskie samosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, soli, 70 ml zimnej
wody i margaryny zagniatamy
ciasto. Wstawiamy na ok.
15 minut do lodówki.
2.Przygotowujemy nadzienie:
cebule, pieczarki i paprykę
kroimy w małą kostkę.
Cebulę i pieczarki podsmażamy
na odrobinie oleju. Dodajemy
mięso.Smażymy, starannie
rozgniatając widelcem
grudki. Wkładamy paprykę
i smażymy. Gdy mięso nieco
zbrązowieje, doprawiamy.
Studzimy.
3.Ciasto dzielimy na ok. 12
porcji. Każdą rozwałkowujemy
na okrągły placek i dzielimy
na pół. Na każdy kawałek
ciasta nakładamy porcję farszu.
Brzegi smarujemy wodą.
Następnie składamy na pół
i lepimy pierogi.
4.Smażymy w rozgrzanym
głębokim tłuszczu, aż się zrumienią.
Podajemy na ciepło
Komentarze