Ostry, wyrazisty w smaku, bardzo aromatyczny, pachnący cynamonem, curry i świeżym imbirem filet z kurczaka prosto z Indii to moja propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.
Indyjska potrawka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem
i delikatnie podsmażyć na maśle.
2.Masło rozpuścić w woku lub głębokiej patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania sosu.
3.Kolendrę posiekać, orzechy nerkowca również posiekać i podzielić
na dwie części.
4.Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
5.Do sosu dodać kawałki kurczaka, połowę posiekanych orzechów, dokładnie wymieszać i całość gotować 5-10minut.
6.Kurczaka podawać na ryżu, całość posypać posiekaną kolendrą
i orzeszkami nerkowca.
Komentarze