Indyk z papryką w trzech kolorach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Tak przygotowane mięso może być alternatywą dla niedzielnych schabowych. Tym bardziej, że zamiast mięsa indyczego, można użyć właśnie schabu, który jednak trzeba inaczej przygotować. Z dodatkami też można kombinować, choć papryka w trzech kolorach jest podstawą.

  • 25 min

Składniki:

  • 50 dag filetów z indyka (plastry)
    1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
    1/2 zielonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
    1/2 żółtej papryki, pokrojonej w cienkie paski
    212 ml puszka kiełków fasoli mung (odsączonych z zalewy)
    2 szalotki, pokrojone w plasterki
    500 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka curry
    sól
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Bitki

Indyk z papryką w trzech kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą. Smażymy w głębokiej patelni na złoty kolor na odrobinie oleju. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione z obydwu stron, dodajemy cebulę, papryki oraz kiełki. Zalewamy mięso i warzywa bulionem. Przekręcamy mięso, by całość się wymieszała. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i przyprawy i odparowujemy przez 2 minuty sos, na mocnym ogniu. Wybieramy z patelni 3 łyżeczki bulionu i rozpuszczamy w nim mąkę. Wlewamy na patelnię. Gotujemy przez 5 minut, mieszając. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub np. kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować