Lubię eksperymentować z rożnymi nadzieniami do roladek, pieczarki z cebulką i mozzarellą to strzał w dziesiątkę.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 plastry z piersi indyka ( około 1/2 kg)
50 dag pieczarek
1 cebula
Ser mozzarella, lub podobny
Tymianek
Curry
Czosnek w granulkach
Sól
Papryka słodka
Liść laurowy ( 2 szt)
Ziele angielskie ( 3 kulki)
Olej do pod smażenia
150 ml śmietany
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Indycze roladki z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Porcje mięsa delikatnie rozklepuję, i nacieram przyprawami (tymianek, curry, czosnek w granulkach, sól , papryka słodka )Zawijam w woreczek foliowy i wkładam do lodówki ( min. 1 h)
W międzyczasie przygotowuję pieczarki. Obieram je, myje i kroję , większe na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wrzucam na wrzątek i obgotowuje jakieś 5 minut, odcedzam i przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaję pokrojoną drobniutko cebulę, podsmażam, co jakiś czas dolewam wodę i duszę około 30 minut, do całkowitego odparowania płynu
2.Odstawiam do wystudzenia. Kulki mozarelli kroję na połówki. Na filety nakładam po łyżce pieczarek i połówki sera. Zwijam roladki, spinam i obsmażam na oleju z każdej strony. Następnie podlewam gorącą wodą, dodaję resztę pieczarek , liście laurowe, ziele ang. i posypuję czerwoną papryką .
3.Duszę pod przykryciem około 30 minut ( trzeba sprawdzić czy mięso jest miękkie)
Po tym czasie wyciągam roladki i zagęszczam sos, skrobię mieszam ze śmietaną i wlewam do sosu. Można na koniec przyprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
4.Roladki podaję polane sosem, z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze