Kolorowo, lekko i dekoracyjnie czyli pieczeń z oczkiem, zapraszam:)
Składniki:
420 g piersi z indyka
1 ząbek czosnku
½ małej cukinii- 80 g ( waga po wydrążeniu)
1 łyżka pokrojonej czerwonej papryki- 10 g
2 łyżki kukurydzy konserwowej -20 g
1 łyżka pokojonego pora- 10 g
1 łyżka otrębów owsianych- 10 g
1 łyżeczka ketchupu łagodnego -10 g
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kurkumy
Indycza pieczeń z cukiniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa, czosnek również zmielić.
2.Przełożyć do miski, dodać przyprawy oraz otręby owsiane. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Odłożyć na 10 min do lodówki
3.Cukinię umyć i ostrożnie wydrążyć. Oprószyć solą i pieprzem.
4.Do miseczki przełożyć osączoną kukurydzę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pora pokrojonego w krążki. Dodać ketchup i wymieszać. Przełożyć do wydrążonej cukinii.
5.Na blacie rozłożyć folię spożywczą, delikatnie posypać ją otrębami. Mięso rozłożyć formując kwadrat. Na środku ułożyć cukinię i delikatnie zwinąć. Dokładnie zlepić boki. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec około 45-55 minut. Wyjąć z piekarnika i dać odpocząć 5 minut. Smacznego!
Komentarze