"improwizacja" tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy-mikserem na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, po jednym żółtku ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier waniliowy, kolejno mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gdy wszystko wymieszamy wykładamy ciasto na tortownicę wysmarowaną margaryną i oproszoną bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.160 stopni i pieczemy 30 min.
Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi biszkoptami.
Po upieczeniu niech ostygną.
2.Masa.
Gotujemy budyń, z przepisu na opakowaniu, tyle że zmniejszamy proporcje mleka by był gęstszy do masy. Odstawiamy by ostygł.
Masło o temp.pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu ciągle ucierając.
3.Przygotowujemy między czasie polewę.
Do garnuszka lub innego naczynia dajemy, masło, wodę, kakao i
cukier puder. Doprowadzamy do roztopienia masła i mieszamy składniki ze sobą na gładką konsystencje. Odstawiamy by ostygła i zaczęła gęstnieć.
Przekładamy biszkopty masą,
Po przełożeniu polewamy gęstniejącą polewą, rozprowadzając ją tak by pokryła cały placek wraz z bokami. Na sam wierzch dla dekoracji posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze