Imprezowe pieczarkowe risotto ukryte w paprykach

0 (0 ocen)

Takie papryki idealnie prezentują się przy biesiadnym stole

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki ryżu na risotto
    kieliszek białego wina
    ząbek czosnku
    około 6-8 pieczarek
    1 duża papryka do risotto
    2 papryki do nadziewania
    20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)
    1 szalotka
    szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki)
    15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda)
    szklanka bulionu warzywnego
    łyżka oliwy

Imprezowe pieczarkowe risotto ukryte w paprykach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. .
  • 2. Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy.
    Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion.
  • papryki 3. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy