Imieninowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na każdą okazję i bez okazji.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    300 g cukru
    300 g mąki
    Krem:
    8 jajek
    2 szklanki cukru
    4 kostki masła
    Dodatkowo:
    barwniki spożywcze
    czekolada
    marmolada lub dżem porzeczkowy

Imieninowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszać i wylać do tortownicy (średnica 26cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
  • W środku 2. Krem: Jajka ubić z cukrem. Margarynę utrzeć i cały czas ucierając wlewać ubite jajka.
  • Boki tortu 3. Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 części i każdą warstwę przekładamy kremem a jedną warstwę można przełożyć dżemem. Cały tort smarujemy kremem. Trochę kremu zostawiamy do dekoracji i mieszamy z barwnikami spożywczymi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ostudzoną polewamy wierzch tortu. Gdy zastygnie dekorujemy kremem i różami. Boki tortu również ozdabiamy kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy