Imieninowe ciasto makowe

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

....po prostu pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa makowa z bakaliami ( Bakalland 850 g )

    400 ml śmietana 30 %
    2 łyżeczki cukru pudru
    60 g żelatyna fix ( deserowa )

    150 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki kakao
    3 łyżki wody

    migdały ( słupki )
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Imieninowe ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę i usztywnić trzema łyżeczkami cukru. Do białek dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczana , i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z masa jajeczną , a następnie dodać masę makową.
    Przełożyć całość do wysmarowanej tłuszczem foremki i do pieca na 45min -- 180 stopni.
  • 2. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i posmarować ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny. Można posmarować również po wierzchu.
  • 3. Z masła , cukru, kakao i wody zrobić polewę - podgrzewać w rondelku i mieszać , aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
    Wystudzoną polewę wyłożyć na ciasto i udekorować migdałami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować