Imieninowe ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę i usztywnić trzema łyżeczkami cukru. Do białek dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczana , i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z masa jajeczną , a następnie dodać masę makową.
Przełożyć całość do wysmarowanej tłuszczem foremki i do pieca na 45min -- 180 stopni.
2.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i posmarować ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny. Można posmarować również po wierzchu.
3.Z masła , cukru, kakao i wody zrobić polewę - podgrzewać w rondelku i mieszać , aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Wystudzoną polewę wyłożyć na ciasto i udekorować migdałami.
Smacznego.
Komentarze