Imieninek

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto według mojego pomysłu , idealne na imieniny lub inne okazje

Składniki:

  • Biszkopt
    - 8 jajek
    - 6 łyżek mąki tortowej
    - 3 łyzki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - 8 łyżek cukru
    Nadzienie
    - sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego alkoholu i wody
    Krem
    - 700 ml mleka pełnotłustego (3,2%)
    - budyń śmietankowy i czekoladowy
    Do tego puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Imieninek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki z kakao przesiewamy do miski. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Powolutku dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie bardzo powoli dodajemy po łyżce sypkich składników. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko spód) 40x24cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165-170C i pieczemy ok.30 min. Potem wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze ok 5 min po czym wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczkę - do wystudzenia.
    Na mleku gotujemy budynie ( łączymy je razem i gotujemy jako jeden budyń). Studzimy.
    Biszkopt dzielimy na połowę. Nasączamy ponczem . Brzoskwinie kroimy w kawałeczki i układamy na jednej części, przykrywamy budyniem i układamy drugą warstwę biszkoptu.
    Na wierzch można polać polewą z czekolady .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować