Imbirowy kurczak

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kurczę pieczone na maśle smażone. To znaczy pieczone. Z imbirem:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak (o wadze 1,6kg): 1 sztuka

    - MARYNATA:: 1 sztuka
    - sos sojowy jasny: 0.5 szklanki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - imbir mielony: 1 łyżeczka

    - masło: 150 gramów

Imbirowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na części. Usunąć tłuszcz i otłuszczoną skórę. Umyć i osuszyć.
  • 2. Przygotować MARYNATĘ: dokładnie wymieszać składniki marynaty.
  • 3. Mięso przełożyć do pojemnika (pojemnik powinien mieć zamykanie), zalać marynatą. Pojemnik zamknąć pokrywką. Dobrze potrząsnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin. W tym czasie kilka razy potrząsać pojemnikiem, aby marynata dobrze pokryła całe mięso. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej.
  • imbirowy kurczak 4. Mięso rozłożyć na blaszce. Na wierzchu kurczaka rozłożyć wiórki masła.
  • 5. Piec w temp. 200-220st. ok. 2 godzin, kilkakrotnie obracając każdy kawałek mięsa. Kurczak powinien nabrać pięknego złotego koloru.

Komentarze

Podobne przepisy