Imbirowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka podzielić na części. Usunąć tłuszcz i otłuszczoną skórę. Umyć i osuszyć.
2.Przygotować MARYNATĘ: dokładnie wymieszać składniki marynaty.
3.Mięso przełożyć do pojemnika (pojemnik powinien mieć zamykanie), zalać marynatą. Pojemnik zamknąć pokrywką. Dobrze potrząsnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin. W tym czasie kilka razy potrząsać pojemnikiem, aby marynata dobrze pokryła całe mięso. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej.
4.Mięso rozłożyć na blaszce. Na wierzchu kurczaka rozłożyć wiórki masła.
5.Piec w temp. 200-220st. ok. 2 godzin, kilkakrotnie obracając każdy kawałek mięsa. Kurczak powinien nabrać pięknego złotego koloru.
Komentarze