IMBIROWY KRUPNIK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

0 (0 ocen)

Dodana do zupy gałka muszkatołowa w połączeniu z imbirem nadaje zupie wyśmienity smak i aromat.

Składniki:



  • 30 dkg. białej kiełbasy parzonej
    4 łyżki kaszy jęczmiennej
    2 kostki rosołowe drobiowe
    1 średnia marchew
    1 mała pietruszka korzeń
    1 mały kawałek selera
    1 por biała część
    6 średnich ziemniaków
    1 mała cebula
    2 małe pomidory
    1/4 strąka papryki czerwonej świeżej
    4 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru / można zastąpić w
    proszku/
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    4 łyżki słodkiej śmietany 18%
    2 łyżki masła

    sól,pieprz,papryka słodka i ostra mielona,czosnek
    granulowany do smaku.

Imbirowy krupnik z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • imbirowy krupnik z białą kiełbasą 1.




    Warzywa obrać umyć i pokroić: ziemniaki,paprykę,cebulę w
    kostkę,czosnek w słupki,por w talarki,marchew,seler,pietruszkę
    zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • imbirowy krupnik z białą kiełbasą 2.
    Na patelni rozgrzać masło,włożyć rozdrobnione,wymieszane warzywa
  • imbirowy krupnik z białą kiełbasą 3.
    Smażyć do czasu ich zeszklenia.
  • 4.
    W garnku zagotować około 2,5 l. wody,włożyć kostki
    rosołowe,przesmażone warzywa,pomidory pokrojone w większą
    kostkę,wsypać kaszę i gotować do miękkości,przyprawić do smaku
    przyprawami,dodać gałkę,imbir oraz pokrojoną w talarki
    kiełbasę,wlać rozprowadzoną w ciepłym wywarze śmietanę i
    zagotować.
  • 5. Na koniec wsypać drobno pokrojoną natkę.

Porady

Można podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do naleśników i placków ziemniaczanych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy