Imbirowy indyk ze szpinakiem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mocno imbirowy indyk z szpinakiem, soczewicą i dużą ilością kolendry.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z indyka plastry: 1 sztuka
    - szpinak świeży - liście: 500 gramów
    - soczewica: 0.33 szklanki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kolendra swieża: 1 pęczek
    - imbir kawałek 3 cm: 2 sztuki
    - olej arachidowy: 2 łyżki
    - kmin rzymski: 1 szczypta
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - sok z cytyrny: 3 łyżki

Imbirowy indyk ze szpinakiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy około 30 minut.
  • 2. Imbir oraz ząbki czosnku przeciskamy przez wyciskacz do czosnku.
  • 3. Filet kroimy w kostkę, dodajmy połowę imbiru i czosnku, następnie sos sojowy oraz kmin rzymski. Mieszamy wszystko razem, odstawiamy.
  • 4. Soczewicę gotujmy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  • 5. Szpinak dokładnie myjemy. Siekamy kolendrę.
  • 6. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Podsmażamy indyka, po kilku minutach dodajmy szpinak, kolendrę resztę czosnku i imbiru. Całość podsmażamy intensywnie mieszając przez około 3 minuty. Skraplamy całość sokiem z cytryny. Dodajemy odsączoną soczewicę i posypujemy świeżą kolendrą.

Komentarze

Podobne przepisy