IMBIROWE NALEŚNIKI POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne,apetycznie wyglądające danie.Imbir jest bardzo zdrowy,dlatego trzeba go jak najczęściej używać w naszej codziennej kuchni.Mam nadzieję,że taki zestaw zaspokoi niejednego łasucha.

Składniki:


  • NA FARSZ

    1 cała tuszka kurczaka
    3 marchwie
    1 pietruszka korzeń
    1 słodka papryka czerwona Palermo
    1 mały seler
    1 kawałek pora
    1 mała cebula
    2 duże ząbki czosnku
    1 korzeń imbiru około 6 cm.
    1/2 łyżeczki carry
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,natka pietruszki do posypania.

    NA CIASTO

    1 1/2 szk.mąki tortowej
    1 szk.wody gazowanej
    1 szk.mleka
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    BEZOWA PIERZYNKA

    3 białka
    3 łyżeczki kartoflanki
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Tuszkę kurczaka przekroić wzdłuż grzbietu na połowę,oczyścić i dokładnie umyć.Warzywa oczyścić i umyć.Do garnka wlać wodę,zagotować,wsypać sól,włożyć pół tuszki kurczaka,warzywa i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa zdejmując wytwarzane szumki.Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 2. Mięso i warzywa wyjąć,rosół przelać przez sito.Z kurczaka wyluzować kości.Połowę piersi kurczaka oraz jedną marchew pokroić w kostkę,pozostałe razem z wszystkimi warzywami zmielić w maszynce o drobnych oczkach.
  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 3.
    Przełożyć do miski dodać natkę pietruszki oraz pokrojone w kostkę mięso i marchew,ewentualnie przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę,przestudzić.Drugą połowę piersi pokroić w plastry i dodać do rosołu razem z makaronem.
  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 4. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i mikserem ubić gładką masę.Odstawić na 30 min.Rozgrzać patelnię do naleśników o średnicy 12-14 cm i partiami smażyć cienkie na złoty kolor naleśniki.
  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 5. Na środku każdego naleśnika ułożyć porcję farszu,złożyć na połowę.Złożyć jeszcze raz na połowę,spinając dolną część wykałaczką i uzupełnić jeszcze farszem.
  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 6.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,ułożyć dość ciasno zwinięte naleśniki zdejmując wcześniej wykałaczki.
  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 7. Białka ubić na sztywną pianę z solą,dodać imbir oraz kartoflankę,wymieszać.Masę wyłożyć na naleśnikach.
  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 8.
    Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.
  • imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką 9.
    Podawać gorące razem z rosołem imbirowym,który otrzymaliśmy z gotowania składników do farszu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować