Bardzo smaczne,apetycznie wyglądające danie.Imbir jest bardzo zdrowy,dlatego trzeba go jak najczęściej używać w naszej codziennej kuchni.Mam nadzieję,że taki zestaw zaspokoi niejednego łasucha.
Składniki:
NA FARSZ
1 cała tuszka kurczaka
3 marchwie
1 pietruszka korzeń
1 słodka papryka czerwona Palermo
1 mały seler
1 kawałek pora
1 mała cebula
2 duże ząbki czosnku
1 korzeń imbiru około 6 cm.
1/2 łyżeczki carry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,natka pietruszki do posypania.
Imbirowe naleśniki pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Tuszkę kurczaka przekroić wzdłuż grzbietu na połowę,oczyścić i dokładnie umyć.Warzywa oczyścić i umyć.Do garnka wlać wodę,zagotować,wsypać sól,włożyć pół tuszki kurczaka,warzywa i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa zdejmując wytwarzane szumki.Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2.Mięso i warzywa wyjąć,rosół przelać przez sito.Z kurczaka wyluzować kości.Połowę piersi kurczaka oraz jedną marchew pokroić w kostkę,pozostałe razem z wszystkimi warzywami zmielić w maszynce o drobnych oczkach.
3.
Przełożyć do miski dodać natkę pietruszki oraz pokrojone w kostkę mięso i marchew,ewentualnie przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę,przestudzić.Drugą połowę piersi pokroić w plastry i dodać do rosołu razem z makaronem.
4. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i mikserem ubić gładką masę.Odstawić na 30 min.Rozgrzać patelnię do naleśników o średnicy 12-14 cm i partiami smażyć cienkie na złoty kolor naleśniki.
5. Na środku każdego naleśnika ułożyć porcję farszu,złożyć na połowę.Złożyć jeszcze raz na połowę,spinając dolną część wykałaczką i uzupełnić jeszcze farszem.
6.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,ułożyć dość ciasno zwinięte naleśniki zdejmując wcześniej wykałaczki.
7. Białka ubić na sztywną pianę z solą,dodać imbir oraz kartoflankę,wymieszać.Masę wyłożyć na naleśnikach.
8.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.
9.
Podawać gorące razem z rosołem imbirowym,który otrzymaliśmy z gotowania składników do farszu.
Komentarze