Ikarek

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Dostałam ten przepis od kolezanki sprobowałam i okazał sie byc pysznym

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki

    Ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    6 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne:
    20 dkg. margaryny
    1 szkl. cukru kryształu
    4 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    1,5 szkl. mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    3 białka
    15 dkg. cukru kryształu
    15 dkg. kokosu

    Krem:
    1/2 l. mleka
    3 łyżki cukru kryształu
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    margaryna
    sok z cytryny
    3 batony "IKAR"

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ikarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe:

    Utrzec tak jak zwykły biszkopt i upiec.

    Ciasto ciemne:

    Kakao , cukier , margarynę , wodę . zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka , mąkę , proszek.
    Na końcu dodać pianę z biłek.

    Ciasto kokosowe:

    Białka ubić , dodać cukier , a na końcu kokos.
    Wykładać na blaszkę kupkami na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe.
    Upiec i przekroić na 2 części.

    Krem:

    Mleko , cukry zagotowć , żółtka roztrzepać z mąką , oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z mrgaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny , a do drugiej rozpuszczone na małym ogniu i ostudzone batony.

    Przełożyć placki :
    ciasto ciemne z kokosem-masa czekoladowa-biszkopt-masa cytrynowa-ciasto ciemne z kokosem.

Porady

Mozna zmienic mase budyniowa i do białek i kokosu dodac barwnik zeby był inny kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować