IKAR

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

CIASTO JEST WYŚMIENITE,CHOĆ TROCHĘ PRACOCHŁONNE ALE WARTE TRUDU.

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 4 jajka, 6 łyżek cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia.
    CIASTO CIEMNE: 4 jajka, 20 dag margaryny, szkl. cukru, 4 łyżki wody, 3 łyżki kakao, 1 i 1/2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    CIASTO KOKOSOWE: 3 białka, 15 dag cukru, 15 dag kokosu.
    KREM: 1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, kost. margaryny, sok z cytryny, 4 batony "Ikar".
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ikar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • IKAR 1. Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec 30 min w temp. 170st.

    Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, stale mieszając. Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka oraz proszek. Wymieszać. Dodać ubite białka.

    Białka ubić, dodać cukier i wiórki. Na blaszkę wykładać kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Piec ok. 35 min w temp. 175st.

    Mleko zagotować z cukrami. Żółtka ubić z mąką i odrobiną mleka i, mieszając, wlać na gotujące się mleko, zagotować. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka, przestudzone batony.

    SKŁADANIE CIASTA:

    1) Połowa ciemnego ciasta z kokosem

    2) Masa czekoladowa

    3) Biszkopt

    4) Masa cytrynowa

    5) Druga część ciemnego ciasta z kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować