Idealny puszysty biszkopt

4.5 (203 ocen)

Biszkopt, który zawsze się udaje. Rośnie wysoki i puszysty:) Idealny zwłaszcza do tortów z bitej śmietany.

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    1 szkl. cukru pudru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl. mąki tortowej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Idealny puszysty biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier, a potem po 1 żółtku i delikatnie ubijamy. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko (lub przesiewacz). Dodawać po 1/3 i powolutku mieszać, aby piana nie opadła. Wylać na dużą standardową blaszkę i piec w 175 stopniach od 20 do 30 minut w zależności od piekarnika. Jeśli pieczemy w tortownicy to czas pieczenia jest zbliżony raczej do 30 minut (środek musi się dopiec, by nie było zakalca).

Porady

Ja blaszkę smaruję bardzo cienko masłem lub margaryną, lub piekę na papierze. Dodam jeszcze, że zawsze ściągam skórkę, która schodzi idealnie. Do kakaowego dodaję 2 łyżki ciemnego kakao, a ujmuję łyżkę mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować