Idealny biszkopt z polecenia koleżanki zawsze wychodzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować
2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując
3. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach
4. Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka
5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, działa
6. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia
7. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy
8. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm – 23 cm można przeciąć na 3 lub 4 blaty
9. Smacznego!
Komentarze