Idealny biszkopt (przepis II)

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Drugi w mojej kolekcji przepis na fantastyczny biszkopt. Podczas pieczenia pięknie rośnie, nie opada i idealnie się kroi.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Idealny biszkopt (przepis ii) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.
  • 2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.
  • 3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.
  • 4. Najważniejsze!

    Ja biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.
    Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.
    Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.
    Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
    Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/idealny-biszkopt-przepis-ii.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować