Idealne rogaliki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko i dodaj pokrojone masło. Pogrzej tak aby masło się roztopiło ale mleko nie było gorące. Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszaj i wlej mleko z masłem. Połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką. Odstaw na 60 minut. Do miseczki wsyp orzechy, cynamon, kakao, cukier brązowy i śmietankę. Wymieszaj składniki. Ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Każdy trójkąt posmaruj masą orzechową i zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze