Idealne ciasto pierogowe

4.98 (182 ocen)

  • 60 min

Sprężyste ciasto pierogowe, bez dodatku jajka, dzięki temu ciasto jest delikatne w smaku i nie twardnieje.

  • 60 min

Składniki:

  • kg mąki u mnie 450
    kostka masła ok. 20 dag
    ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
    opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
    opcjonalnie sól
Wystaw ocenę:

4.98 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pierogi

Idealne ciasto pierogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało. Ciasto nadziewamy ulubionym farszem słodkim lub wytrawnym. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju.

Porady

Przykładowe przepisy: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chrupiace-pierogi-z-grzybami-soczewica-i-cieciorka http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-miesem-przepis-mojej-mamy http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-kapusta-i-grzybami-92

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować