Idealna babka marmurkowa

4.5 (202 ocen)

  • 60 min

Pyszna i puszysta babka idealna na Wielkanoc. Można zrobić ją na margarynie lub oleju.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże jajka
    225 g mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka aromatu rumowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    180 ml oleju (lub 3/4 kostki margaryny - kostka 250 g)
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Idealna babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
  • 2. Jajka, cukier, cukier waniliowy i olejek ubić na puszystą pianę.
  • 3. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodać olej lub roztopioną i przestudzoną margarynę.
  • 4. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami. 2/3 przygotowanej masy wlać do formy.
  • Idealna babka 5. Do reszty wsypać kakao i zmiksować. Wlać kakaową masę do brytfanny, robiąc esy-floresy. Włożyć formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie zrobić test suchego patyczka. Udekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka Margaryna Olej Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować