Niepowtarzalny i aromatyczny trunek. Raz spróbujesz zakochasz się na zabój!
Składniki:
około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu (pełnych pyłku)
1,1 kg cukru
85 dag wody
3 cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki
3 limonki, pokrojone na cieniutkie plasterki
1l spirytusu
Hyćka (czarny bez) z % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia. Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odcinamy delikatnie grubą łodyżkę.
W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. Słój zatykamy gazą i odstawiamy na około 10 dni w miarę słoneczne miejsce – w tym czasie dwa razy mieszamy wyparzona łyżką.
2.Kiedy napój zacznie fermentować przecedzamy go i dodajemy plasterki limonki i spirytus.
Całość mieszamy i pozostawiamy w zamkniętym słoju na 48h. Po tym czasie wyciągamy plastry limonki.
Pozostawiamy do przegryzienia na minimum miesiąc.
Komentarze