Hyćka (czarny bez) z %

4.5 (166 ocen)

Niepowtarzalny i aromatyczny trunek. Raz spróbujesz zakochasz się na zabój!

Składniki:

  • około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu (pełnych pyłku)
    1,1 kg cukru
    85 dag wody
    3 cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki
    3 limonki, pokrojone na cieniutkie plasterki
    1l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Hyćka (czarny bez) z % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hyćka z % 1. Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia. Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odcinamy delikatnie grubą łodyżkę.
    W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. Słój zatykamy gazą i odstawiamy na około 10 dni w miarę słoneczne miejsce – w tym czasie dwa razy mieszamy wyparzona łyżką.
  • 2. Kiedy napój zacznie fermentować przecedzamy go i dodajemy plasterki limonki i spirytus.
    Całość mieszamy i pozostawiamy w zamkniętym słoju na 48h. Po tym czasie wyciągamy plastry limonki.
    Pozostawiamy do przegryzienia na minimum miesiąc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czarny bez Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować