• 25 min

Hychiny to skrzyżowanie pity, naleśnika i burrito. Pochodzą z Kaukazu. Jest to tak jakby naleśniko- pita nadziewana jeszcze przed smażeniem. W zagniatanym cieście na bazie sody skrywa się cienka warstwa nadzienia, najczęściej ziemniaczano-serowego. Są też wersje z białym serem i ziołami lub kapusty.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub kefiru
    szczypta cukru

    Nadzienie:
    100 g ugotowanych ziemniaków
    50 g białego sera
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki Ser

Hychiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeśli jest taka potrzeba, można dodać 1 łyżkę śmietany lub kefiru. Gotowe ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na niewielki, ok. 8 cm placuszek, na środek kłaść nadzienie wielkości orzecha włoskiego, zlepić jak bułeczkę, kłaść na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Lekko rozpłaszczyć na desce, rozwałkować na placek o średnicy ok. 14-15 cm. Smażyć na SUCHEJ patelni na przykręconym palniku po ok. 2 minuty z każdej strony. Oznaką, że ciasto jest usmażone z jednej strony jest moce "wybrzuszenie" się ciasta.
  • 2. Nadzienie:
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez rzadkie sito. Tak samo postąpić z serem. Natkę pietruszki (u mnie 1 duży liść) drobno posiekać, dodać do ziemniaków i sera, posolić i popieprzyć. Wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 8 równych części.

Porady

Polałam swoje hychiny kwaśną śmietaną. W oryginalnej wersji polewa się je masłem, przez co miękną. Ja wolę je w wersji bez niego, wtedy smakiem przypomina ciasto pity i jest mniej kaloryczne. Można zrobić do nich sos śmietanowo- czosnkowo- ziołowy. Najlepiej jeść je zaraz po usmażeniu. Niewykorzystane, surowe ciasto można z powodzeniem wstawić do lodówki i zlepić a potem usmażyć następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować