Humus, pasta z ciecierzycy

5 (170 ocen)

  • 30 min

Humus, to pasta z ciecierzycy znana w kuchniach wielu krajów, m.in: Syrii, Turcji, Izraela, Maroka, Indii, a nawet w państwach Kaukazu.

  • 30 min

Składniki:

  • ciecierzyca – 1 puszka
    tahini pasta sezamowa – 2 łyżki
    czosnek – 3 ząbki
    oliwa – 4 łyżki
    sok z cytryny – 2 łyżki
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Humus, pasta z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Miksować w blenderze razem z pastą tahini. Dodać czosnek i nie przerywając miksowania dolewać po łyżce oliwy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksować, aż uzyskamy jednolicie aksamitna konsystencję pasty. Humus przełożyć do słoiczka i polać po wierzchu dodatkową porcją oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować