Wspaniała przekąska, która nie tylko jest zdrowa, ale również bardzo smaczna!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
2 czerwone papryki
425 gram cieciorki, namoczonej przez noc i ugotowanej albo gotowej z puszki
świeży sok z1 dużej cytryny
1/4 szklanki - 60 ml pasty sezamowej - tahini
pół dużego ząbku czosnku, przetartego
2 łyżki oliwy , plus dodatkowo do podania
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
Hummus z czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczenie papryki:
Przekrój papryki na 3-4 dość płaskie części, wytnij rdzeń z nasionami. Ułóż kawałki papryki, skórą do góry, na blasze. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika z funkcją grill nagrzanego do 260*C, na górną półkę. Grilluj papryki, aż będą przypalone z wierzchu, około 5 do 10 minut.
Wyjmij je i włóż do szklanej miski, przykryj bezbarwną folia spożywczą. Odłóż na bok na około 10-15 minut. Teraz wyjmij papryki i delikatnie zdejmij skórę.
Delikatnie zdejmij przypieczoną skórkę i pokój ją, nie trzeba zbyt drobno.
2.Przygotowanie Hummus:
W malakserze połącz tahini i sok z cytryny. Miksuj przez 1 minutę. Przemieszaj wszytko dokładnie łopatką i miksuj kolejne 30 sekund. Dzięki temu nasz hummus będzie wyjątkowo delikatny i kremowy.
Dodaj olej, czosnek, zmielony kminek, pieprz cayenne i sól. Miksuj kolejne 30 sekund, raz jeszcze wszystko dokładnie przemieszaj łopatką, i następnie miksuj kolejne 30 sekund.
Odcedź cieciorkę. Raz jeszcze przemyj pod bieżącą wodą, odcedź. Dodaj połowę ciecierzycy do malaksera, a następnie miksuj przez 1 minutę. Dokładnie przemieszaj wszystko łopatką. Dodaj pozostałą ciecierzycę i miksuj przez 1 do 2 minut, aż masa będzie dość gładka.
Dodaj paprykę do hummus i miksuj przez 1 do 2 minut, aż masa będzie gładkie. Jeśli hummus jest zbyt gęsty lub nadal ma malutkie kawałki ciecierzycy, dalej miksuj dodając powoli 1 do 3 łyżki wody, aż konsystencja hummus’a będzie bardzo gładka.
3.Gotowy Hummus przełóż do miseczki. Polej olejem i podawał jako przekąskę z warzywami albo pitą.
Komentarze