Hummus z czerwoną papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób

Wspaniała przekąska, która nie tylko jest zdrowa, ale również bardzo smaczna!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
    425 gram cieciorki, namoczonej przez noc i ugotowanej albo gotowej z puszki
    świeży sok z1 dużej cytryny
    1/4 szklanki - 60 ml pasty sezamowej - tahini
    pół dużego ząbku czosnku, przetartego
    2 łyżki oliwy , plus dodatkowo do podania
    1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    szczypta pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dip Hummus Przekąski

Hummus z czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczenie papryki:

    Przekrój papryki na 3-4 dość płaskie części, wytnij rdzeń z nasionami. Ułóż kawałki papryki, skórą do góry, na blasze. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika z funkcją grill nagrzanego do 260*C, na górną półkę. Grilluj papryki, aż będą przypalone z wierzchu, około 5 do 10 minut.

    Wyjmij je i włóż do szklanej miski, przykryj bezbarwną folia spożywczą. Odłóż na bok na około 10-15 minut. Teraz wyjmij papryki i delikatnie zdejmij skórę.

    Delikatnie zdejmij przypieczoną skórkę i pokój ją, nie trzeba zbyt drobno.
  • 2. Przygotowanie Hummus:

    W malakserze połącz tahini i sok z cytryny. Miksuj przez 1 minutę. Przemieszaj wszytko dokładnie łopatką i miksuj kolejne 30 sekund. Dzięki temu nasz hummus będzie wyjątkowo delikatny i kremowy.

    Dodaj olej, czosnek, zmielony kminek, pieprz cayenne i sól. Miksuj kolejne 30 sekund, raz jeszcze wszystko dokładnie przemieszaj łopatką, i następnie miksuj kolejne 30 sekund.

    Odcedź cieciorkę. Raz jeszcze przemyj pod bieżącą wodą, odcedź. Dodaj połowę ciecierzycy do malaksera, a następnie miksuj przez 1 minutę. Dokładnie przemieszaj wszystko łopatką. Dodaj pozostałą ciecierzycę i miksuj przez 1 do 2 minut, aż masa będzie dość gładka.

    Dodaj paprykę do hummus i miksuj przez 1 do 2 minut, aż masa będzie gładkie. Jeśli hummus jest zbyt gęsty lub nadal ma malutkie kawałki ciecierzycy, dalej miksuj dodając powoli 1 do 3 łyżki wody, aż konsystencja hummus’a będzie bardzo gładka.
  • 3. Gotowy Hummus przełóż do miseczki. Polej olejem i podawał jako przekąskę z warzywami albo pitą.

    Hummus można trzymać w lodówce do 1 tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować