hummus z bakłażanem

4.5 (186 ocen)

  • 45 min

Druga wersja hummusu. Tym razem z pieczonym/grillowanym bakłażanem.

  • 45 min

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
    2 łyżki wody z ciecierzycy
    2 łyżki pasty tahini
    1 posiekany ząbek czosnku
    1 mały bakłażan
    oliwa z oliwek
    łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Hummus

Hummus z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku należy przygotować bakłażana. Pokroić go w plasterki i posypać odrobiną soli. Zostawić na 10 min aż zmięknie.
    Następnie należy go podsmażyć na patelni grillowej lub podpiec w piekarniku przez 20-30 minut.
  • 2. Ciecierzycę, czosnek i pastę tahini należy zmiksować w blenderze na gładką pastę. Po zmiksowaniu dodać wodę z ciecierzycy, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz sól. Nadal miksować. Na koniec dodać upieczonego bakłażana i zblendować na gładką pastę.
  • 3. Wyłożyć hummus do miseczki, posypać papryką i udekorować świeżą kolendrą.

Porady

Przed upieczeniem bakłażana można go doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i oliwą. Można też obrać go częściowo ze skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować