Hummus z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku należy przygotować bakłażana. Pokroić go w plasterki i posypać odrobiną soli. Zostawić na 10 min aż zmięknie.
Następnie należy go podsmażyć na patelni grillowej lub podpiec w piekarniku przez 20-30 minut.
2.Ciecierzycę, czosnek i pastę tahini należy zmiksować w blenderze na gładką pastę. Po zmiksowaniu dodać wodę z ciecierzycy, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz sól. Nadal miksować. Na koniec dodać upieczonego bakłażana i zblendować na gładką pastę.
3.Wyłożyć hummus do miseczki, posypać papryką i udekorować świeżą kolendrą.
Porady
Przed upieczeniem bakłażana można go doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i oliwą.
Można też obrać go częściowo ze skórki.
Komentarze