Hummus wiosenny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiosenna wersja popularnego hummusu i nowej odsłonie. Warto spróbować. Hummus jest przepyszny!

  • 60 min

Składniki:

  • 200g marchewki obranej i pokrojonej w kostkę
    100g ciecierzycy suchej
    1 średnie kwaśne jabłko
    1 łyżka pasty tahini
    2 łyżeczki soku z cytryny
    Skórka otarta z połowy cytryny
    Dwa ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    Rukola lub kiełki do dekoracji
    Prażona cebulka do dekoracji i smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Hummus

Hummus wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed przygotowaniem hummusu:
    Ciecierzycę zalać wodą w stosunku 2:1 ( dwa wody:1 ciecierzyca) ze szczyptą sody i odstawić na noc do namoczenia.
  • 2. W dzień przygotowania:
    Sok z cytryny połączyć z pastą tahini oraz skórką cytrynową. Odstawić najlepiej do lodówki.
    Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na maśle z czosnkiem. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z marchewką. Podsmażać całość ok 15 minut. Po tym czasie dodać namoczoną ciecierzycę i dusić ok 20 minut aż smaki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odrobiną czerwonej słodkiej papryki i opcjonalnie tymiankiem. Blenderujemy całość na gęstą pastę. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Po przestudzeniu dokładnie mieszamy z cytrynowym tahini. Jeśli pasta będzie bardzo gęsta można dodać łyżkę zimnej wody lub oliwy.
    Podajemy z pieczywem i oliwą.

Porady

Powyższy hummus świetnie nadaje się do makaronów jako wegetariańskie danie na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować