Hummus

4.5 (162 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Hummus, czyli przepyszna pasty z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej i oliwy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciecierzyca: 500 gramów
    - sezam: 5 łyżek
    - oliwa: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - sól, pieprz, mielona papryka: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, gotujemy aż zmięknie. Ewentualnie odsączamy ciecierzycę z puszki, zostawiając parę ziaren do przyozdobienia.
  • 2. Prażymy sezam na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy z odrobiną oliwy i wody na gładką i lekko płynną masę.
  • 3. Miksujemy razem czosnek, pastę sezamową i ciecierzycę w dodatkiem soku z cytryny i przypraw.
  • 4. Gotowy hummus ozdabiamy ziarnami ciecierzycy, oliwą i mieloną papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować