1.Odcedzamy ciecierzycę z puszki, ewentualnie przygotowujemy suchą (należy ją dzień wcześniej umieścić w misce z wodą i moczyć przez noc, następnie gotować przez około 2 godziny, aż do momentu, kiedy ziarna będą miękkie.)
2.Wrzucamy do blendera szklankę sezamu oraz dodajemy łyżkę oleju sezamowego i miksujemy całość na gładką pastę przez około 10 minut (należy być cierpliwym, gdyż ziarna sezamu dopiero po kilku minutach zaczną puszczać własny olej,) Następnie dodajemy posiekaną bazylię i miksujemy przez kolejne kilka minut.
3.Do tak przyrządzonej pasty (tahini) dodajemy ziarna ciecierzycy, posiekane ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, pozostałe 2 łyżki oleju i miksujemy na gładko.
4.Podczas miksowania porcjami dolewamy wodę, tak, by uzyskać odpowiednią konsystencję. W przypadku, gdy chcemy, aby nasz hummus miał postać kremu - dodajemy więcej wody.
5.Tak przygotowaną pastą możemy posmarować pieczywo, pokroić warzywa i sporządzić PRZEPYSZNE kanapki
Komentarze