• 15 min

Bardzo prosty przepis na przepyszną pastę nadającą się zarówno do smarowania pieczywa, jak również jako dodatek do sałatek.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (ewentualnie 250g. ciecierzycy suchej)
    połowa cytryny
    3 ząbki czosnku
    1 szklanka sezamu
    3 łyżki oleju zesamowego
    świeża bazylia
    1/3 szklanki wody mineralnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Pasty Hummus

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xi19od 1. Odcedzamy ciecierzycę z puszki, ewentualnie przygotowujemy suchą (należy ją dzień wcześniej umieścić w misce z wodą i moczyć przez noc, następnie gotować przez około 2 godziny, aż do momentu, kiedy ziarna będą miękkie.)
  • 2. Wrzucamy do blendera szklankę sezamu oraz dodajemy łyżkę oleju sezamowego i miksujemy całość na gładką pastę przez około 10 minut (należy być cierpliwym, gdyż ziarna sezamu dopiero po kilku minutach zaczną puszczać własny olej,) Następnie dodajemy posiekaną bazylię i miksujemy przez kolejne kilka minut.
  • image-14w3l64 3. Do tak przyrządzonej pasty (tahini) dodajemy ziarna ciecierzycy, posiekane ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, pozostałe 2 łyżki oleju i miksujemy na gładko.
  • image-0m0knjn 4. Podczas miksowania porcjami dolewamy wodę, tak, by uzyskać odpowiednią konsystencję. W przypadku, gdy chcemy, aby nasz hummus miał postać kremu - dodajemy więcej wody.
  • image-08mok9r 5. Tak przygotowaną pastą możemy posmarować pieczywo, pokroić warzywa i sporządzić PRZEPYSZNE kanapki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować