Cieciorka, zwana też ciecierzycą lub grochem włoskim, zawiera 25% białka dlatego może z powodzeniem zastąpić mięso. W Egipcie jedzono ją już jakieś 10 000 lat temu. Hummus jest zdrowy, wegański i pyszny. Można go jeść z pitami, krakersami lub świeżymi warzywami.

Składniki:

  • 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
    10 dag pasty tahini (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą)
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    oliwa
    2 łyżki soku z cytryny
    woda źródlana
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty Hummus

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną ciecierzycę odcedzić i gotować około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli. Gdy będzie zupełnie miękka, należy ją odcedzić i zmiksować w blenderze. Następnie dodajemy pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodajemy nieco wody źródlanej.

Porady

Jeśli szkoda Wam czasu na moczenie ciecierzycy można użyć tej z puszki. Tahini można zrobić samodzielnie (przepis znajduje się w moich propozycjach kulinarnych) będę zamieszczać sporo przepisów z jego udziałem :) Aby skrócić czas gotowania cieciorki do wody można wsypać łyżeczke sody oczyszczonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Groch Tahini Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować