• 14 godz.

Smaczny dodatek do pieczywa czy słonych przekąsek lub podjadania samego łyżeczką

  • 14 godz.

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
    5 łyżek ziaren sezamu
    2 łyżki oliwy extra vergine
    1 ząbek czosnku
    sok z połówki cytryny/limonki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty Hummus

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzyce wsypać do garnuszka i zalać wodą ponad poziom ziaren kilka centrymetrów na 12 godzin (najlepiej na noc)
  • Ugotowana ciecierzyca 2. Po 12 h namaczaniu ciecierzyce gotujemy na średnim ogniu, co jakis czas mieszajac i ewentualnie uzupełnić wyparowaną wodę.
    Ciecierzyca gotuje się od 1-1,5 godziny po czym wystudzić ją wraz z wodą w której sie gotowała.
  • Prażony sezam 3. Na patelnie wsypujemy 5 łyżek sezamu i prażymy na złoty kolor co chwile mieszając by się nie przypaliło.
    Uprażone po kilku minutach sezam zdejmujemy przekąłdamy do miseczki i studzimy.
  • Zblendowana ciecierzyca 4. Blendujemy ciceierzycę na pastę, dodajemy zblendowany sezam (pasta tahimi), czosnek, łyżke oliwy, pieprz sól i wszystko razem blendujemy do jednolitej konsystencji.
  • 5. Wystudzony sezam blendujemy na papkę, dodajemy łyżkę oliwy i blendujemy jeszcze raz.
    Wystudzoną ciecierzycę odsączamy z wody, lecz nie wylewmay a zostawiamy szklanke wody by póxniej wykorzystać ją do ewentualnego upulchnienia hummusu.
  • 6. Jeśli pasta jest za sucha dodajemy wodę która pozostała nam z gotowania ziaren w niewielkiej ilości i znów blendujemy.
    Po uzusyakniu jednolitej konsystencji pasty przekłądamy do miseczki i pasta hummus gotowa.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować