1.Ciecierzyce wsypać do garnuszka i zalać wodą ponad poziom ziaren kilka centrymetrów na 12 godzin (najlepiej na noc)
2.Po 12 h namaczaniu ciecierzyce gotujemy na średnim ogniu, co jakis czas mieszajac i ewentualnie uzupełnić wyparowaną wodę.
Ciecierzyca gotuje się od 1-1,5 godziny po czym wystudzić ją wraz z wodą w której sie gotowała.
3.Na patelnie wsypujemy 5 łyżek sezamu i prażymy na złoty kolor co chwile mieszając by się nie przypaliło.
Uprażone po kilku minutach sezam zdejmujemy przekąłdamy do miseczki i studzimy.
4.Blendujemy ciceierzycę na pastę, dodajemy zblendowany sezam (pasta tahimi), czosnek, łyżke oliwy, pieprz sól i wszystko razem blendujemy do jednolitej konsystencji.
5.Wystudzony sezam blendujemy na papkę, dodajemy łyżkę oliwy i blendujemy jeszcze raz.
Wystudzoną ciecierzycę odsączamy z wody, lecz nie wylewmay a zostawiamy szklanke wody by póxniej wykorzystać ją do ewentualnego upulchnienia hummusu.
6.Jeśli pasta jest za sucha dodajemy wodę która pozostała nam z gotowania ziaren w niewielkiej ilości i znów blendujemy.
Po uzusyakniu jednolitej konsystencji pasty przekłądamy do miseczki i pasta hummus gotowa.
SMACZNEGO
Komentarze