Hummus

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

pyszna pasta z cieciorki. Do jedzenia z chlebkiem, z jajkiem, z mięsem, z pomidorami, warzywami...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (2/3 suchej)
    1,5-2 łyżki pasty tahini
    1 ząbek czosnku
    sok z limonki
    sól morska
    0,5 łyżeczki kuminu
    2 łyżki oliwy
    pieprz czarny świeżo mielony


Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować do miękkości (ok 2 godzin, w szybkowarze 20-25 minut). Ostudzić.
    Ziarna odcedzić, zachowując płyn po gotowaniu. Ciecierzycę zmiksować na gładką pastę, dolewając odrobinę płynu po gotowaniu, dodać tahini, miksować, dodając czosnek, sok z limonki, sól, oliwę, pieprz, kumin. Gotowy hummus przełożyć do miseczki, skropić oliwą, przykryć folią. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!

Porady

Tahini można zastąpić sezamem: na patelni uprażyć 2 łyżki ziaren sezamu, zmiksować z dodatkiem oleju sezamowego lub oliwy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy