Hummus

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przygotowując hummus potrzebujemy tahini, czyli pastę sezamową, którą łatwym sposobem zrobimy w domu. Hummus idealnie smakuje na pieczywie, także takim chrupkim.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 łyżki sezamu
    łyżka oliwy
    ząbek czosnku
    łyżka soku z cytryny
    pół szklanki suchej ciecierzycy
    sól
    1/3 szklanki zimnej wody

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • hummus 1. Dzień przed przygotowaniem hummusu, należy ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc.
    Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać.
    Wrzucić do garnka, ponownie zalać wodą i zagotować.
    Gotować około godziny, aż ciecierzyce będzie można rozgnieść w palcach, a po przekrojeniu nie będzie widać białego koloru wewnątrz.
    Odcedzić ciecierzycę i zostawić do ostudzenia.
    Na patelni zrumienić ziarna sezamu, które potem wrzucić razem z łyżką oliwy do miski blendera i zmiksować na pastę - tahini (możecie też użyć gotowej, kupnej w sklepie jasnej pasty).
    Do gotowego tahini dodać ciecierzycę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i sól.
    Miksować na gęstą pastę, a następnie dodać część zimnej wody i sprawdzić po ponownym zmiksowaniu konsystencję (moja pasta wymagała około 1/3 szklanki zimnej wody).
    Gotowy hummus przełożyć do miseczki, można go polać oliwą, posypać przyprawami i ozdobić pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy