• Hummus

    Dodane przez: dusiowa

  • Przygotowując hummus potrzebujemy tahini, czyli pastę sezamową, którą łatwym sposobem zrobimy w domu. Hummus idealnie smakuje na pieczywie, także takim chrupkim.

  • Składniki

    3 łyżki sezamu
    łyżka oliwy
    ząbek czosnku
    łyżka soku z cytryny
    pół szklanki suchej ciecierzycy
    sól
    1/3 szklanki zimnej wody

  • Sposób przygotowania

    1.
    hummus - krok 1

    Dzień przed przygotowaniem hummusu, należy ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać. Wrzucić do garnka, ponownie zalać wodą i zagotować. Gotować około godziny, aż ciecierzyce będzie można rozgnieść w palcach, a po przekrojeniu nie będzie widać białego koloru wewnątrz. Odcedzić ciecierzycę i zostawić do ostudzenia. Na patelni zrumienić ziarna sezamu, które potem wrzucić razem z łyżką oliwy do miski blendera i zmiksować na pastę - tahini (możecie też użyć gotowej, kupnej w sklepie jasnej pasty). Do gotowego tahini dodać ciecierzycę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i sól. Miksować na gęstą pastę, a następnie dodać część zimnej wody i sprawdzić po ponownym zmiksowaniu konsystencję (moja pasta wymagała około 1/3 szklanki zimnej wody). Gotowy hummus przełożyć do miseczki, można go polać oliwą, posypać przyprawami i ozdobić pietruszką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    hummus
  • 0 komentarzy

Dodane przez: dusiowa

dusiowa 390

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-01-08T21:47:51+01:00

97 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »