Hummus

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jest to popularna potrawa w kuchni arabskiej i żydowskiej

  • 10 min

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    1 łyżka oleju lnianego
    1 łyżka pasty sezamowej tahini
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki wody z zalewy po ciecierzycy
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować w blenderze: ciecierzycę, olej, tahini, jogurt, wodę z zalewy, pietruszkę.
  • 2. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Hummus - pasta do pieczywa 3. Podawać jako pastę do pieczywa z rzodkiewką lub ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy