Hummus

0 (0 ocen)

Pyszna pasta z ciecierzycy z czosnkiem przygotowywana w Turcji ze szczyptą kuminu, świetna do dań z drobiu,wędlin i pieczywa.

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
    4 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    ¼ łyżeczki mielonego kuminu
    2 szczypty chilli
    sól do smaku

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hummus 1. Ciecierzyce odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę.
  • Hummus 2. Dodajemy pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę, kumin i chilli. Dobrze mieszamy. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy