hreczniaki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Tak w moich stronach je nazywano, pyszne kotlety z dodatkiem twarogu, podane z sosem, np grzybowym lub pieczarkowym oraz pikantną, stanowczą w smaku surówką, będą stanowić treściwy bezmięsny obiadek.

  • 25 min

Składniki:

  • 100 gramów kaszy gryczanej (użyłam takiej z woreczka)
    150 gramów twarogu półtłustego
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    1 duże jajo
    sól, pieprz
    bułka tarta do obtaczania kotletów

Hreczniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • qdewadad 1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Razem z twarogiem przepuszczamy ją przez maszynkę do mięsa, dodajemy sól, pieprz, jajo oraz siekaną natkę pietruszki. Z masy formujemy nieduże (będzie nam łatwiej przewracać kotlety na patelni) kotleciki, obtaczamy je w bułce tarte
  • 2. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy np z sosem pieczarkowym i pikantną surówką.

Porady

Z podanej porcji zwykle wychodzi mi około 10 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy