Hreczanyki z sosem koperkowym

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną.

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na ok. 10 średnich hreczanyków.

    30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
    1 szklanka kaszy gryczanej (wychodzą dwie torebeczki po 100 g)
    3 jajka
    pół pęczka szczypiorku
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    olej do smażenia

    Dodatkowo na sos koperkowy:

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    3/4 szklanki śmietany 12%
    3/4 szklanki bulionu warzywnego (może być kostka rosołowa rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody)
    posiekany koperek
    opcjonalnie sól (ja już nie dosalałam)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hreczanyki z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy kaszę gryczaną. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby tylko przykryć kaszę), dodajemy pół łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę (pod koniec należy ją co chwilę mieszać). Kaszę studzimy.
  • hreczanyki 2. W misce łączymy kaszę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 3 jajkami, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Wszystko dobrze wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej (nie za dużo, hreczanyki nie mają w nim pływać...), formujemy kulki z masy gryczano-mięsnej i mocno je ściskamy w dłoniach, po czym spłaszczamy na grubość ok. 2 cm i od razu kładziemy na patelnię. Hreczanyki smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  • sos koperkowy 3. W tym czasie możemy przygotować sos - należy go podać od razu, ponieważ gdy stężeje, straci odpowiedni kolor i konsystencję. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę smażymy (cały czas mieszając, ok. 15-30 sekund). Dodajemy śmietanę i zaraz po chwili bulion, mieszamy do połączenia się składników i zagotowania. Jeśli sos wychodzi za gęsty, można dolać do niego przegotowanej, ciepłej wody - ja robiłam tak 3 razy, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Podajemy od razu.
  • hreczanyki 4. Hreczanyki możemy podawać jedynie z surówką. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej.

Porady

Mi i mężowi bardzo smakowały - pałaszowaliśmy, aż się nam uszy trzęsły ;) Synkowie jednakże podeszli do nich bardzo nieufnie...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować