How to cook perfect Moussaka!

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Moussaka jest efektem wspólnego wirtualnego gotowania z innymi pasjonatami przesiadywania w kuchni.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - średniej wielkości bakłażany: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - cielęcina: 500 gramów
    - pomidory krojone z oliwą i czosnkiem Podravka: 390 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - mleko: 300 mililitrów
    - starty parmezan: 5 łyżek
    - mała kostka żółtego sera: 200 gramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka

How to cook perfect moussaka! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1/2cm. Oprószamy je solą i odstawiamy około 30 minut aby pozbyć się goryczki z bakłażanów. Po tym czasie bakłażany płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cielęcinę dzielimy na mniejsze części, a następnie za pomocą tasaka siekamy drobno. Cebulę i czosnek również drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie dokładamy mięso i dokładnie wysmażamy, przyprawiając wcześniej solą i pieprzem. Kiedy mięso się wysmaży dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat oraz natkę pietruszki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany z dwóch stron, po czym układamy je w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z sosem mięsnym. U mnie wyszły 3 warstwy bakłażanów po 16 plastrów na jedną warstwę. Do wykończenia moussaki przygotowujemy sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy masło, a następnie rozprowadzamy w nim dokładnie mąkę tworząc zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem. Podsmażamy mieszając, aż całość utworzy kremowy sos. Pod koniec dodajemy starty parmezan i mieszamy dokładnie aż ser się rozpuści. Sos beszamelowy rozprowadzamy dokładnie na ostatniej warstwie bakłażanów. Kostkę sera żółtego ścieramy i posypujemy na wierzchu zapiekanki. Piekarnik nastawiamy do 220 stopni i wstawiamy moussakę na około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować