How to cook perfect moussaka! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1/2cm. Oprószamy je solą i odstawiamy około 30 minut aby pozbyć się goryczki z bakłażanów. Po tym czasie bakłażany płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cielęcinę dzielimy na mniejsze części, a następnie za pomocą tasaka siekamy drobno. Cebulę i czosnek również drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie dokładamy mięso i dokładnie wysmażamy, przyprawiając wcześniej solą i pieprzem. Kiedy mięso się wysmaży dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat oraz natkę pietruszki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany z dwóch stron, po czym układamy je w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z sosem mięsnym. U mnie wyszły 3 warstwy bakłażanów po 16 plastrów na jedną warstwę. Do wykończenia moussaki przygotowujemy sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy masło, a następnie rozprowadzamy w nim dokładnie mąkę tworząc zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem. Podsmażamy mieszając, aż całość utworzy kremowy sos. Pod koniec dodajemy starty parmezan i mieszamy dokładnie aż ser się rozpuści. Sos beszamelowy rozprowadzamy dokładnie na ostatniej warstwie bakłażanów. Kostkę sera żółtego ścieramy i posypujemy na wierzchu zapiekanki. Piekarnik nastawiamy do 220 stopni i wstawiamy moussakę na około 30-40 minut.
Komentarze