Holenderski krem z porów

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała K. Kwiecińska

  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - seler (mały): 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - pieprz czarny (w ziarnach): 5 sztuk

    - pory (duże): 2 sztuki
    - ziemniaki: 50 dekagramów
    - masło: 2 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa (starta): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Holenderski krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy bulion: warzywa
    obieramy, myjemy, kroimy na
    mniejsze kawałki i zalewamy
    2 litrami wody. Wkładamy
    listki laurowe oraz ziarna pieprzu
    i ziela angielskiego. Lekko
    solimy. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod
    przykryciem.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Pory oczyszczamy
    i myjemy. Białe i jasnozielone
    części kroimy w cienkie talarki.
    Ziemniaki obieramy,
    myjemy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy
    masło, wsypujemy
    pora i cebulę. Dusimy ok.
    15 minut na małym
    ogniu. Często
    mieszamy, ewentualnie
    podlewamy
    małą ilością
    wo dy – pory nie powinny
    zbrązowieć.
  • 3. Wlewamy 1 litr bulionu.
    Dodajemy ziemniaki i gotujemy
    ok. 15 minut. Zdejmujemy
    z ognia, doprawiamy solą,
    pieprzem i gałką muszkatołową.
    Gdy zupa nieco ostygnie,
    dodajemy posoloną, zahartowaną
    śmietanę. Miksujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Holenderski krem z porów

To może cię zainteresować