Holenderska grochówka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pikantna grochówka, wspaniale smakuje z kromka chleba.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 plastry karkówki lub boczku
    2 kości schabowe lub dwa żeberka
    po 10 dag białej fasoli, grochu, grochu łupanego lub soczewicy, ciecierzycy
    5 ziemniaków
    por
    2 duże marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 małego selera korzeniowego
    1duża cebula
    sól
    pieprz
    przyprawa typu wegeta
    2 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    ewentualnie klika gałązek świeżych ziół do dekoracji np. lubczyk, majeranek,tymianek,natka pietruszki
    szczypta papryki ostrej w proszku
    przyprawa do dań z fasoli
    łyżka suszonego majeranku

Holenderska grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Holenderska grochówka 1. Fasole opłukać, zalać woda i odstawić na noc ok 12 godz.
  • Holenderska grochówka 2. Gdy już namoknie, zalać świeżą wodą (wody tyle, aby zakrywała fasole)i ugotować do miękkości z odrobiną wegety lub przyprawą do dań z fasoli. Gotować do miękkości.
  • Holenderska grochówka 3. Do drugiego garnka dodać oczyszczone mięso, wegetę, ziele, listki, seler, pietruszkę, gałązkę lubczyku i gotować ok 1,5 godz na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, por w talarki.
  • 4. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodać cebulę krojoną w kosteczkę i podsmażoną na złoto. Szczyptę ostrej papryki w proszku, sól, pieprz do smaku i łyżkę suszonego majeranku.Jeszcze chwilę gotować. Dodać ugotowane fasole.
  • Holenderska grochówka 5. Na koniec wyjąc mięso, podzielić na cząstki i wrzucić do zupy. Zupę udekorować gałązkami świeżych ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy